Menü

2015. december 12., szombat

Pasko - Karácsony a Fülöp-szigeteken

Sziasztok! (^‿^)
Itt az ideje egy újabb Fülöp-szigettel kapcsolatos bejegyzésnek!
A közelgő Karácsony tökéletes téma, hiszen nagyon sokan kérdezik, hogyan is zajlanak itt az ünnepek, van-e "rendes" Karácsony?

Annak ellenére, hogy az örök meleg időjárás neméppen Karácsony hangulatú magyar szemmel nézve, az itteni emberek ha lehet mégizgatottabban készülnek az ünnepekre, mint otthon.

Talán éppen az időjárás az, ami miatt itt sokkal hamarabb elkezdődik a Karácsony-láz, ezáltal a Fülöp-szigetek magáénak tudhatja a világ leghosszabb karácsony-szezonja címet.
Hiszen Magyarországon viccesnek hatna feltenni a karácsonyi dekorációkat, mikor még meleg az idő. Ott a hideg telet, a havat kapcsoljuk a Karácsonyhoz.
De itt a Fülöp-szigeteken, ahol soha nincs se hideg se tél ez nem szab határokat, mikor is kellene elkezdeni a készülődést.
Ezért lehet az, hogy itt bizony már agusztus végén kikerülnek az első eladó karácsonyfák és díszek az áruházak polcaira.
Persze tavaly és idén is nevettem ezen, de itt ez a természetes. Októbeben már nagyban szólnak a karácsonyi zenék a rádióban és a plázák hangszóróiban, novemberre pedig már a lemaradottabb helyek is felteszik a karácsonyi dekorációkat.

Karácsonyi pálmafa

Kézzel készített karácsonyi díszek, lámpások, melyeket szeptembertől már mindenfelé árulnak az utak szélén a kézművesek. Kagylóhéj felhasználásával készülnek.
A Fülöp-szigetek (legnagyobb része) az egyik legmélyebben keresztény vallású ország, így a Karácsony szinte ugyan úgy zajlik, mint otthon. Persze mint minden téren, itt is rengeteg mindent vettek át a helyiek Amerikából, így itt nem a Jézuska, hanem a Mikulás hozza a karácsonyi ajándékokat, illetve a az édességet a zoknikba. (Amiket nyilván nem a kandallóra aggatnak, talán a légkondira. :D)

Igazi fenyőfa híjján itt műfenyőket díszítenek az emberek. A kedvencim ezek a fák, melyeknek beépített világítós végük van.  De kapható havas fenyőfát utánzó tobozos műfenyő, fehér, rózsaszín vagy kék színű és világítós gömböcskékkel ellátott fa is. 

A vallásosság miatt a templomi látogatás is fontos része az ünnepeknek, ezt 24.én este teszik a helyiek. Szerencsére Jonathan pont annyira nem vallásos, mint én, így ez nekünk kimarad.
Emelett a szenteste és 25.e ugyan úgy zajlik, mint Magyarországon.  Karácsonyfa állítás, ajándékozás, családlátogatás, sok sok evés.
Annyi, hogy itt a 26.a hivatalosan már nem része az ünnepnek, de mivel szinte mindenkinek szabadnap, ezért aznap is ugyanúgy látogatják még a kimaradt rokonokat a helyi családok. Sőt itt még egészen újévig folytatódik a karácsony-buli.

Karácsonyi díszekbe öltözött templom

A tradícionális karácsonyi ételek és édességek természetesen teljesen különböznek az európában, vagy Magyarországon megszokottaktól.
Kifejezetten nem is hiányolom ezeket a szaloncukor kivételével, de abból meg elegendő mennyiség érkezett postán a szüleim jóvoltából, szóval no problem. :D

Szintén Amerikából másolva, itt az úgy nevezett "candy cane" mentolos, hajlított cukorka rudat szopogatják az emberek, illetve a másik ünnepi édesség, ami minden házban megtalálható a gyümölcskenyér.
Egy tömör, édes piskóta telis tele cukros aszalt gyümölcsökkel, magokkal, egy kis brandyvel megkenegetve. Nagyon szeretem, itt ennek van tipikus "karácsony-illata" a mézeskalács vagy a bejgli helyett.
Egy másik édesség ami eddigi megfigyeléseim szerint kb minden nagyobb ünnep alkalmával fogyasztanak a helyiek, a gyümölcssaláta. Helyi gyümölcsök, fitalal kókuszhús, konzerv gyümölcsök, zselék felhasználásával készül, melyet sűrített tejjel kevernek egybe, a tetejére sajtot reszelnek (valamiért itt szeretik a sajtot édeséggel enni) majd berakják egy kicsit a fagyasztóba és már fogyasztható is.

Brandys gyümölcskenyér


És a szép karácsonyi dobozuk


Tejes kókuszos gyümölcssaláta

Főételek szempontjából a tipikus helyi húsos szaftos menük mellett tradícionális karácsonyi ételnek számít még a sonka és a sajt. Igen, sonka, tavaly tojást is főztem mellé hogy igazán Húsvétos legyen. :D
A Fülöp-szigeteki emberek úgy tartják, hogy karácsonykor gömb formájú ételeket kell fogyasztani, ez hoz szerencsét és békét a családra.
Így gömb formájú sonkát és nagy gömb alakú sajtot esznek, ez gyakori ajándék is a rokonoknak.
Mivel a helyiek még a cukrot is cukorral eszik, így a sonka is édes, fagyasztott formában kapható és olajban kell kisütni. Szóval azt hiszem egy mézes sonkás sajtos szendvics a legkarácsonyibb menü itt. (Vagy inkább mézes-sonkás sajtos rizs?) Viccet félretéve viszont mindenféle menüt készítenek belőle, mindennel elkeverik, mindenbe beletöltik a sonkát és a sajtot.

Gömb sajt


Kerek édes sonka

Már csak egy helyi szokás maradt ki, az pedig a zenés pénzgyűjtés. Halloweenhoz hasonlóan a gyerekek csapatokban járnak házról házra, ahol rögtönzött, vagy igazi hangszerekkel adnak elő karácsonyi dalokat és énekelnek. Ezért cserébe pedig pénzt kapnak, ha szerencséjük van.
Vagyis gondolom mindenhol sikerül pénzt gyűjteniük, mert az emberek szeretnének minél előbb megszabadulni a zajongó gyerekektől az ajtajuk előtt. :D


Szóval igen, nagyon is van "rendes Karácsony" (azaz tagalogul Pasko) a Fülöp-szigeteken, persze igencsak eltérő, magyar szemmel nézve sok helyen vicces és szokatlan, de nagyon érdekes hagyományokkal. (^‿^)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése