Menü

2015. szeptember 1., kedd

Magyarország vs Fülöp-szigetek

Sziasztok! (⌒▽⌒)☆

Gondolkoztam mit is írjak a Fülöp-szigetekkel kapcsolatban, ami mások számára is érdekes lehet.
Mivel mostanában minden tele van külföldre költöző, Magyarországot elhagyni vágyó fiatalokkal, így írok egy kis összehasonlítás féleséget.
Milyen az élet itt Magyarországhoz képest, miben jobb, miben rosszabb és főként miben másabb?

Ami először felmerült egy országgal kapsolatban, az az, hogy milyen a megélhetés. Nos, a Fülöp-szigeteken nem egyszerű, még a helyieknek sem. Illetve főleg nekik nem.
Szegény, fejlődő ország lévén nem csoda, hogy a szegénység itt mindennapos tényező és hogy a fizetések sem túl magasak.
Persze itt is vannak, akik jól élnek, de azért keményen meg kell dolgozniuk, vagy nagyon szerencsésnek kell lenniük és ez sem opció mindenkinek, hiszen mit tehet például egy szegény családba született gyerek 5 testvérrel úgy, hogy még az állami iskolára sincsen pénzük.

Én először teljesen kiakadtam, mennyi pénzért dolgoznak néhányan, például a mi munkahelyünkön dolgozó a beosztottak.
Eladók, rakodómunkások és ezért havi kb 4-5ezer pesot kapnak, ami körülbelül 20-25ezer forintnak felel meg. Havonta. És mindezt nem úgy, hogy heti 5x napi 8 órában eldolgozgatnak. Gyakorlatilag ott élnek az üzletben, a hét minden napján reggeltől estig dolgoznak, amíg az üzlet nyitvatart, de utána is ugraniuk kell bármilyen kérésre. Ezt a pénzt pedig nem is költhetik mind magukra, mert valószínűleg a családjuk is ebből él, akiknek hazaküldik a fizetés egy részét. Vagy a szüleiket, vagy a feleségüket, gyerekeiket kell támogatniuk. És akkor ők még szerencsésnek mondhatják magukat, hiszen legalább van munkájuk.

Persze ha valaki például egy plázában vagy nagyobb áruházban dolgozik eladóként, vagy egy étteremben felszolgálóként stb ennél valamivel többet kap, de ezek a fizetések sem mennek gyakran havi 45-50ezer forint felé.

Igazán jó életet azok élhetnek itt, akiknek sikerült valami igazán keresett végzettséget beszerezniük, és nagyon jók abban, amit csinálnak, vagy sikerült vezetői pozícióba küzdeni magukat. A másik lehetőség pedig a saját vállalkozás, amivel a tehetősebb helyiek szinte biztos, hogy rendelkeznek. Ehhez persze kell egy kezdőtőke, de ha az megvan valakinek, akkor biztos, hogy vállalkozást fog nyitni.

Persze itt az árak is alacsonyabbak, mint Magyarországon. (mondjuk nem arányosan alacsonyak egy 25ezres fizetéssel). A bolti árak, a lakások árai egy magyarországi átlagfizetéshez mérve nagyon olcsóak. Pontos adatokat nem tudok, de szerintem itt simán betudna költözni valaki egy jobbfajta lakóparkba egy magyar 2szobás emeleti lakás árából.
Ezért van, hogy rengeteg külföldi nyugdíjas él itt, hiszen például egy amerikai nyugdíjjal itt gazdag életet élhetnek a tengerparton pihengetve.
Ha valaki fiatalabb korában szeretne a Fülöp-szigetekre költözni, annak viszont kell, hogy legyen valami kezdőtőkéje, hogy vállalkozást nyithasson, mert rendes munkát valószínűleg nem fog kapni, hacsak nem valami nagy külföldi cég alkalmazottja.

Mi családi vállalkozásban dolgozunk, a jövőre nézve pedig saját vállalkozást tervezgetünk, hiszen itt tényleg nincs más megoldás, főleg külföldiként.Persze nem panaszkodom, mi nagyon szerencsés helyzetben vagyunk, de egyedül, kapcsolatok nékül itt képtelenség lenne megélni.

Persze pozitívumok is vannak, ha valakinek van egy kis tartalék pénze azzal már mehet valamire, hiszen itt a szabályok nevetségesen egyszerűek.
Magyarországon mindenhez ezerféle engedély kell, mégha csak egy kis sarki ABC-t akarsz is működtetni.
Korábban már említettem, hogy az itteni emberek legfőbb tualjdonsága a lustaság és ez tényleg az élet minden területére kiterjed.
Itt bárki nyithat bármilyen boltot, éttermet, ami csak tetszik. Persze egy nagyobb vállalkozáshoz kellenek engedélyek (elvileg, de gyakorlatilag nem sok az esélye, hogy ezt bárki ellenőrzni fogja). Viszont itt simán megnyithatsz egy kis boltot, étkezdét és senkit nem fog érdekelni, semmiféle procedúrát nem fog igényelni, megnyitod és kész. ~(˘▾˘)~

A másik dolog, ami itt sokkal sokkal jobb, mint Magyarországon az az emberek mentalitása.
Hiába a szegénység, itt mindenki mosolyogni fog, kedves, barátságos lesz, nem nagyon lehet mogorva eladókkal, banki, kórházi vagy akármilyen dolgozókkal találkozni.
Magyarországon minden tele van depressziós, mérgeskedő, unszimpatikus egyénekkel, akik meg tudnának ölni a szemükkel csak azért mert felszálltál a buszra, amin ők is utaznak és túl zsúfolt lett a hely...:D
Itt mindenki nyugis, mosolygós és vidám, ami sokat hozzáad az ember napi hangulatához.
A külföldieket, főleg a fehér embereket pedig kifejezetten imádják, meg alapból nagyon barátságosak. Nem csak úgy, mint néhány országban, ahol kedvesek veled, mint turistával, de mint lakost nem hajlandók befogadni.
Itt örömmel fogadnak mindenkit, akármennyi időre is tervez maradni.
Illetve nagyon elfogadóak is, senkire nem fognak csúnyán nézni. Más nemzetiségűek, melegek, egyedi divatirányzatot követők itt bátran felvállalhatják magukat.

Szóval számomra nagyon kényelmes és kellemes az itteni élet.
Emellett a személyes érdeklődési köreim, kedvelt dolgaim szempontjából is sokkal jobb itt, mint otthon.
Mivel ázsiában vagyunk, az álatlam kedvelt ázsiai, japánból, koreából stb származó dolgok sokkal hétköznapibbak itt, mint Magyarországon, de emelett a Fülöp-szigeteki emberek odavannak Amerikáért, a nyugati világért is, így nem érzem magam elszigetelve a megszokott dolgaimtól sem. :D

Például nagyon örülök annak, hogy itt mindenki beszél angolul. Ha néhányan nem is olyan jól, legalább az biztos, hogy megértik az angolt. Soha nem volt még problémám, hogy ne tudtam volna rendelni valahol vagy ilyesmi.
Magába a helyi nyelvbe, a tagalogba is rengeteg angol szót, olykor egész mondatokat kevernek, így az általam ismert tagalog szavak plusz az angol részek plusz az adott szituáció segítségével rengeteg mindent megértek a helyiek beszélgetéséből.
Az angol imádat másik előnye, hogy a helyi híradók és a helyi TV sorozatok kivételével minden angolul megy. Minden nészerű amerikai sorozatot, Tv showt, filmet lejátszanak itt és mindent az eredti nyelven, illetve a mozikban is csak angolul mennek a filmek.

Ugyanakkor mindenféle ázsiai dolgot megtalálok itt, amire valaha vágytam. :D
A plázákban mindenféle ázsiai éttermek, bubble tea és egyéb otthon ritkának számító finomságok minden sarkon, kpop műsorok a TVben, koreai, japáp kozmetikumok és sminktermékek ezrei, amikért csak a legközelebbi boltba kell elugrani az internetes rendelés helyett, szinte bárhol elérhetőek például animés boltok is. Nameg úgy egyáltalán az egész cosplayes, animés kultusz sokkal nagyobb népszerűségnek örvend itt, mint Magyarországon, de a nyugat iránti rajongás miatt ez számomra tökéletes módon keveredik a nem ázsiai filmes, sorozatos, animációs világgal.
Ebből adódhat az is, hogy itt rengteg olyan üzletlánc, étteremlánc, márka is megtalálható, ami Magyarországon egyelőre még nem, vagy csak elvétve. (Forever 21, Vivtoria's Secret stb.)

Szóval nagyon elégedett vagyok a kínálattal, mintha egy nyugati és ázsiai világ keverékébe csöppentem volna pont megfelelő arányokkal.

Nameg szerencsés is vagyok, hogy ilyen jó lehetőségem adódott a külföldi életre, mert saját magamtól a semmiből kezdve biztosan nem a Fülöp-szigetek lenne az az ország, ahol megtalálom a kényelmes megélhetés forrását. 。^‿^。





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése